Winkelmand

Terroirwijn_SylvanaLansu (23)

Casa Brecceto

Italië - Campania - Ariano Irpino

Heading title icon

Casa Brecceto had zijn eerste officiële botteling in 2017, maar dit project begon veel eerder.

Het verhaal begint met drie vrienden die geïnspireerd waren door de opkomst van garage wijnen uit Frankrijk in de jaren ’90. Ze besloten om zelf natuurwijn te gaan maken en hun eerste eigen wijn werd gebotteld in 2001 ‘Arajani Enoprogetto’. Het was een succes; het resultaat van goed terroir, strikte selectie van de druiven en extreme aandacht in de kelder. Toen maakten ze maar 1 wijn, inmiddels is het project groter geworden met 2,5 hectaren en 6 verschillende wijnen. Ze maken dus samen al meer dan 20 jaar wijn en ondertussen is één van hen oenoloog geworden. Naast dit project adviseert hij ook nog bij verschillende andere biodynamische en natuurlijke wijnboeren.

De wijngaarden liggen in de zuidelijke Apennijnen, in de gemeente Ariano Irpino, gelegen tussen Campania en Puglia, even ver van de Tyrreense Zee als de Adriatische Zee. De 650m hoogte van de wijngaarden zorgen voor genoeg koelte in dit warme deel van Italië. De bodems bestaan uit verschillende kleuren klei en zand dat rijk is aan mariene afzettingen (kalk). De wijngaard wordt volledig met de hand bewerkt en alles volgens biodynamische principes. Ze fermenten hun druiven al sinds 2001 volledig spontaan en gebruiken minimale hoeveelheden sulfieten, alleen bij het bottelen. In de kelder wordt niks toegevoegd of weggenomen en de wijnen rijpen in amfora, staal, hout, zonder filtratie en stabilisatie.

Lapoderosa wordt gemaakt van Coda Di Volpe van 65 jaar oude stokken. Het wordt vergist op RVS en krijgt een korte schilweking van 5 dagen, daarna 6 maanden rijping op oud hout. Nadar wordt vergist en gerijpt in amfora vaten voor 6 maanden. Guizzo krijgt een korte schilweking, en wordt 6 maanden in amfora gerijpt.

 

Werkwijze

Druif –

  • 2.5 Hectaren
  • Biologisch/Biodynamisch
  • Klei en zand(met kalk) bodem
  • Hand bewerkt en geoogst
  • Spontane vergisting
  • Miniscuul sulfiet (alleen bij botteling)
  • Natuurwijn

De wijnen

Heading title icon

Binnenkort verkrijgbaar!