La zafra

We ontmoeten Mar en Ignacio voor het eerst midden in één van hun wijngaarden in Monóvar – Alicante op een doorreis op zoek naar nieuwe wijnen. Met trots laten ze hun oude stokken Monostrell en de nog oudere ‘Variedades Antiquas’ aan ons zien.

Ondanks dat deze 70 jaar oude stokken druiven langer bestaan dan sommige mensen in de Commissie van de D.O is het niet toegestaan om deze druiven te benoemen op het label: ‘Valencí Negre’. Maar na lang aandringen is het Mar en Ignacio gelukt om Valencí Negre weer terug te krijgen op de lijst van toegestane druiven.

De naam van de wijnen ‘Nu’ komt van het spaanse woord ‘desNUdo’ wat naakt betekent

Ze zijn begonnen met 1 hectare Monastrell in 2016, maar inmiddels hebben ze 7 hectaren, gelukkig want ze maken eigenlijk al te weinig wijn. De oude en zeer droge wijngaarden worden duurzaam gecultiveerd en de snoeiwijze is ‘goblet’ oftewel vrijstaand en alles wordt met de hand gedaan. Het klimaat is droog en warm, perfect voor de Monastrell die weinig water nodig heeft en laat rijpend is. Er wordt hier zo min mogelijk ingegrepen in het natuurlijk proces maar alles wordt in de gaten gehouden. Ze hebben verschillende bodems maar voornamelijk rotsig wit kalksteen wat bekend staat om de aciditeit te bevorderen. De wijngaarden liggen meer landinwaarts dan de nabijgelegen gebieden en rond de 450m hoogte. Het meer landklimaat en de hoogte geeft koelere nachten voor de frisheid en elegantie waar wij altijd naar op zoek zijn. Evenals Mar en Ignacio die in tegenstelling tot hun buren veel eerder oogsten voor diepte, aciditeit en lager alcohol.

In de kelder gaat het er in principe hetzelfde aan toe als in de wijngaarden. Zo min mogelijk ingrepen maar met de wetenschap dat natuurwijn zo veel meer werk is dan niks doen. Schoon werken, korte schilweking, bijna geen hout gebruik, geen chemicaliën ook geen sulfiet bij botteling.

Loep zuiver Spaans met karakter
We hebben op het moment 3 wijnen:
-Nu Tinto 2019 (uitverkocht) – 100% Monastrell
-Nu VA 2020-100% Valencí Negre,
-MonVal 2019 – 80% Monastrell/20% Valencí Negre, 6m oud frans eiken

!
Posted in New