Makalié Wein & Cidre

Makalié komt van ‘maka’ (wat aarde betekent in Native American) en ‘líe’ (verbinding in het Frans), maar deze wijnmakers zitten gewoon in Duitsland. In de glooiende en frisse heuvels van Markgräflerland, aan de rand van het Zwarte Woud om precies te zijn.

Daar ging ik weer. Deze week bracht ik een bezoekje aan een paar nieuwe wijnboeren, die ik meteen even aan jullie presenteer:

Meet Makalié! @we.are.makalie

De wijnmakers, MAx en KArolina, zijn allebei afgestudeerd aan de Geisenheim University. Max liep o.a. stage bij wijnproducenten Gut Oggau en Claus Presinger en Karolina o.a. in Sancerre.

Met Makalíe hebben ze hun droom verwezenlijkt om zelf (natuur)wijn te produceren. Ze bezitten geen eigen wijngaarden, wat niet zo gek is als je geen wijngaarden erft. In plaats daarvan leasen ze land en kopen ze druiven in van biodynamisch werkende boeren die ze goed kennen.

Oogsten doen ze zelf. Ik vind dit belangrijk omdat de wijnmakers zo, tijdens hét belangrijkste keuzemoment van het jaar (timing en selectie) het heft in eigen handen houden. Net als van de beslissing om in 2021, een klo** jaar voor de rode druiven, meer rosé te produceren. En van het drastisch weggooien van 4 houten vaten waarvan ze de smaak niet goed genoeg vonden in 2020.

Makalíe doet het allemaal en dit zijn de soort keuzes die mij het vertrouwen geven dat ik met wijnboeren te maken heb die hun vak verstaan.

En dit is nog maar het begin… 2020 was hun eerste wijnjaar en TerroirWijn mag de eer opstrijken als allereerste importeur!

Quincy Jones is er niets bij en ik kan ook alleen maar afsluiten met:

‘Let op mijn woorden, hier gaan we nog meer van horen.’

PS Meer informatie over de grond en druivenrassen volgt snel.

Posted in New