Makatzak Wild Wines

Makatzak Wild Wines @makatzak.ww is een Atlantisch wijnbouwproject in Aia (Gipuzkoa) in Baskenland. Na jaren van studie, werkervaring in verschillende wijnhuizen en het hobbymatig maken van natuurlijke wijn heeft Aitor nu zijn krachten gebundeld met neef Jon Esteban.

Ik ontmoette Aitor op de @vellaterrawinefair en zag hem afgelopen zondag weer op Mallorca @pocapocwinefair. Zijn wijnen zijn as we speak (vandaag!) binnengekomen in de loods.

Samen hebben ze de verlaten wijngaard Sorgintxulo weer tot leven gewekt. Een hele klus, omdat het land volledig was overwoekerd met braamstruiken, wilgen en gaspeldoorn. Na twee jaar kappen, snoeien en zwoegen is het in 2021 gelukt de eerste oogst binnen te halen. TerroirWijn is er dus weer eens lekker vroeg bij!

Op de beurs moesten de wijnen natuurlijk even getest worden in combinatie met oesters en man, man, man… ¡Ahora ya me puedo morir! (‘nu kan ik sterven’), aldus Aitor..

Sorgintxulo is een agro-ecosysteem van 3 hectare wijngaarden, waarvan de belangrijkste variëteit de vrijstaand geplante druif Hondarrabi Zuri is, aangevuld met Hondarrabi Beltza. Je vindt hier een Atlantisch klimaat met veel regenval, een leisteenbodem (zie derde foto), steile hellingen op het zuiden en een wijnstokvormingssysteem.

De werkwijze van Makatzak is gebaseerd op ecologische, natuurlijke, regeneratieve en biodynamische landbouw. Er wordt handmatig geoogst in meerdere passages om alleen de ‘perfect rijpe’ druiven te plukken.

Dit is wijn maken in zijn meest natuurlijke vorm waarbij alle magie van de Hondarrabi Zuri tot uitdrukking komt… Ziltig, mineralig, energiek en nagenoeg zoutig; echte Atlantische wijnen en wat een parels!

Posted in New