Winkelmand

Proeverij

Geschiedenis

Terroirwijn is in 2007 opgericht door Guus van Otterloo, die was o.a opgeleid aan het befaamde Institut d’Oenologie in Bordeaux. Hij was al een ouwe bekende in de Rotterdamse horeca dankzij Wijnhandel Van Otterloo en zijn eigen bistro du vin Madame Maigret. Dankzij zijn strenge selectie stonden de wijnen van Guus bekend om hun elegantie en zuiverheid. Hij slaagde er altijd in om kwalitatieve wijnen te vinden van eerlijke, onontdekte wijnboeren.

Sinds 2019 heeft Tom Broekhuizen het roer overgenomen, hij trekt de lijn van strenge selectie  door die Guus is gestart. Tom begon bij Terroirwijn in 2015, tijdens zijn opleiding tot vinoloog. Hij kent de wijnen van Guus goed. Sterker nog, het waren juist de wijnen die Tom overtuigde om bij Terroirwijn aan de slag te gaan.

 

“Ik ben altijd op zoek naar nieuwe onontdekte wijnboeren die dezelfde visie hebben over smaak en wijnmaken als ikzelf. Wijnen moeten zuiver zijn. Geperst van de hoogste kwaliteit druiven. Met respect voor de natuur. Met de beste expressie van de plek waarop ze worden verbouwd. En met zo min mogelijk menselijke ingrepen tijdens de teelt en in het vinificatieproces.’’

Onze visie
Wat alle wijnen in het assortiment van Terroirwijn gemeen hebben: het zijn Europese, zuivere wijnen met karakter die zo natuurlijk mogelijk worden gemaakt door eigenwijze boeren. Inmiddels is het aanbod van Terroir al redelijk gegroeid met namen als Yannick Amirault, Weingut Kaufmann , Combe au Mas en Vignoble Klur

Veel van ons assortiment is biologisch,  biodynamisch en soms natuurlijk.
Net zoals veel van onze wijnboeren, proberen we zelf ook nóg duurzamer te worden. Bij nieuwe wijnen die we aan ons assortiment toevoegen, is het dan ook een vereiste dat de producent duurzaam werkt. Het is overigens één van de redenen dat we enkel Europese wijnen voeren. Er is hier zoveel moois te vinden, waarom zouden we het milieu belasten door aan de andere kant van de wereld te kijken?

We werken graag met wijnboeren die – met minimale interventie en zo duurzaam mogelijk – zuivere en stabiele wijnen produceren. Soms mogen die wijnen natuurwijn worden genoemd, soms nét niet. We krijgen vaak de vraag wat we bij Terroirwijn vinden van sulfiet. Ons antwoord: sulfiet zit sowieso van nature in wijn. Onze wijnboeren voegen soms bij de botteling een fractie extra toe (onder de RAW*  toegestane hoeveelheid). Waarom? Het zorgt voor zuiverheid en stabiliteit in de wijn, zeker voor onze horecaklanten is dat een groot voordeel. Kortom, als het de wijn beter maakt en er zorgvuldig mee wordt omgegaan, is sulfiet geen probleem.

Wij definiëren natuurwijn  volgens de richtlijn van  Vin methode nature *

Het selectieproces
Onze selectieprocedure kent een vast stramien. We proeven we de wijnen op locatie, dit is ons 1e testmoment. Is de wijn zuiver? Wat maakt dat deze wijn eruit springt? Wat is het verhaal erachter? Vervolgens laten we de wijnen naar Nederland komen om ze hier te proeven, dat is het 2e testmoment. We proeven vaak blind in een panel, zodat we feedback krijgen. Zijn we nog steeds enthousiast? Is de wijn inderdaad zo goed als we dachten? Past de wijn in ons assortiment? Is de verhouding prijs-kwaliteit goed? Vervolgens testen we dezelfde wijnen nadat ze een dag hebben open gestaan, dat is het 3e testmoment. Blijft de wijn stabiel? Wat doet zuurstof met de smaak? Deze laatste test is vooral voor de horeca belangrijk.

Pas als de wijnen deze drie testmomenten doorstaan, nemen we ze op in ons assortiment.

Proeverijen

Drie keer per jaar organiseren we ‘overzichts’-proeverij voor onze zakelijke en particuliere klanten. Zo kun je proeven wat je koopt, praten met wijnboeren, en uiteraard onze mooie opslag bezoeken.

I.v.m het corona-virus zijn toekomstige datums onbekend.

Schrijf je in op onze nieuws brief of houdt onze social media in de gaten om op de hoogte te blijven.

Relatie geschenken

Ook verzorgen wij relatie geschenken en kerst pakketen voor bedrijven. Neem hiervoor contact op via Info@terroirwijn.nl of bel naar 010-4367636