Winkelmand

Terroirwijn is een Rotterdamse importeur van Terroir gedreven wijnen. Die voornamelijk levert aan de horeca.

Geschiedenis
Terroirwijn is in 2007 opgericht door Guus van Otterloo, die was o.a opgeleid aan het befaamde Institut d’Oenologie in Bordeaux. Hij was al een oude bekende in de Rotterdamse horeca dankzij Wijnhandel Van Otterloo en zijn eigen bistro du vin Madame Maigret. Dankzij zijn strenge selectie stonden de wijnen van Guus bekend om hun elegantie en zuiverheid. Hij slaagde er altijd in om kwalitatieve wijnen te vinden van eerlijke, onontdekte wijnboeren.

Tom begon bij Terroirwijn in 2015, tijdens zijn opleiding tot vinoloog. Hij kent de wijnen van Guus goed. Sterker nog, het waren juist de wijnen die Tom overtuigde om bij Terroirwijn aan de slag te gaan.

Sinds 2019 heeft Tom Broekhuizen het roer overgenomen, hij trekt de lijn van strenge selectie door die Guus is gestart.

“Ik ben altijd op zoek naar nieuwe onontdekte wijnboeren die dezelfde visie hebben over smaak en wijn maken als ikzelf. Wijnen moeten zuiver zijn. Geperst van de hoogste kwaliteit druiven. Met respect voor de natuur. Met de beste expressie van de plek waarop ze worden verbouwd. En met zo min mogelijk menselijke ingrepen tijdens de teelt en in het vinificatieproces.’’

Visie
We werken graag met wijnboeren die – met minimale interventie en zo duurzaam mogelijk – zuivere en kwalitatieve wijnen produceren. Soms mogen die wijnen natuurwijn worden genoemd, soms nét niet. Inmiddels is het aanbod van Terroir al redelijk gegroeid met namen als Yannick Amirault, Weingut Kaufmann , Combe au Mas en Vignoble Klur

Veel van ons assortiment is biologisch,  biodynamisch en soms natuurlijk.
Net zoals veel van onze wijnboeren, proberen we zelf ook nóg duurzamer te worden. Bij nieuwe wijnen die we aan ons assortiment toevoegen, is het dan ook een vereiste dat de producent duurzaam werkt. Het is overigens één van de redenen dat we enkel Europese wijnen voeren. Er is hier zoveel moois te vinden, waarom zouden we het milieu belasten door aan de andere kant van de wereld te kijken?

We krijgen vaak de vraag wat we bij Terroirwijn vinden van sulfiet. Ons antwoord: sulfiet zit sowieso van nature in wijn. Onze wijnboeren voegen soms bij de botteling een fractie extra toe (onder de RAW*  toegestane hoeveelheid). Waarom? Het zorgt voor zuiverheid en stabiliteit in de wijn, zeker voor onze horecaklanten is dat een groot voordeel. Kortom, als het de wijn beter maakt en er zorgvuldig mee wordt omgegaan, is minimaal sulfiet gebruik geen probleem.

Wij definiëren natuurwijn  volgens de richtlijn van  Vin methode nature *

Wij willen dat hier 2.8