Clan del Vino – Segovia

Info

Segovia – Cuéllar

  Wijnen:
 • La Reina del Mambo – pirules – 2020
 • La Reina del Fango – verdejo – 2020
 • Trajín – verdejo – 2022
 • Zángano – tempranillo – 2018
Wijnboer:

Irene & Fernando de Frutos Velasco

Eerste botteling:

2018

Werkwijze:

Natuur

Wijngaard:

5 hectare

Bodem:

 • Zand-Leem en klei-leem
 • Met Irene als oenoloog en Fernando als boer, staat dit liefdes project voor het creëren van natuurlijke wijnen van verschillende, soms vergeten, autochtone variëteiten

  Fernando en Irene zijn twee jonge wijnmakers die in 2018 besloten het avontuur aan te gaan om hun eigen wijn te creëren. Gelegen in de Valtiendas gemeente in Segovia, op slechts een paar meter van de Ribera del Duero werd Clan del Vino geboren.  Met Irene als oenoloog en Fernando als boer, staat dit liefdes project voor het creëren van natuurlijke wijnen van verschillende, soms vergeten, autochtone variëteiten. Respect voor het land en met een duidelijke visie op hun terroir en hoe dat vertaald moet worden.

  De wijngaarden worden volgens biodynamische principes bewerkt en hier gebeurt alles met aandacht en de precisie van handwerk. Uiteraard de oogst maar ook ontstelen, persen en etiketteren gebeurt handmatig. In het hele productieproces, van wijngaard tot fles, worden er geen chemicaliën gebruikt. Ook geen sulfiet bij botteling, de wijnen worden spontaan vergist en niks wordt gefilterd of geklaard.

  Ze hebben +80 jaar oude percelen verdejo op leem zand grond voor de Reina del Fango. +100 jaar oude percelen op leembodems van klei bedekt met kiezels van de bijna uitgestorven pirules voor Reina del Mambo. En het hoogte punt:

  Pre-phylloxera verdejo, met meer dan 150 jaar oude stokken en dus zeer lage opbrengsten per hectare.

  Door de zanderige bodem kon de druifluis zich hier niet vestigen. De wijngaard is omringd door een dennenbos, wat zorgt voor de nodige verkoeling in dit microklimaat. De wijn wordt in oud hout vergist en gerijpt voor 9 maanden. Totale productie? 490 flessen Trajin.

  De Reina del Fango en Mambo worden op RVS vergist om vervolgens voor de helft op oud frans eiken en de andere helft op oud amerikaans eiken te rijpen. 12 maanden voor de Fango en 6 maanden voor Mambo.  Uiteraard zonder het terroir en druif eigen karakter te verliezen. Dit is tenslotte TerroirWijn.