Koi – Emilia

Info

Emilia Romagna – Valsamoggia

    Wijnen:
  • Chi Mera – pignoletto/montuni – 2021
  • Illusione – trebbiano modenese – 2021
  • Lambroosklyn – lambrusco grasparossa – 2021
  • Rosso – barbera – 2021
Wijnboer:

Flavio Restani

Eerste botteling:

2018

Werkwijze:

natuur

Wijngaard:

3.5 hectare

Bodem:

klei

Terroir, doorzettingsvermogen en non-conformiteit, meer niet” – Flavio

Flavio Restani besloot in 2018, nadat hij voor beroemde Lambrusco-producenten had gewerkt, zijn eigen wijn te produceren van 3,5 hectare gecertificeerde biologische wijnstokken net ten zuiden van Modena in Valsamoggia. De wijngaarden hebben een leeftijd variërend van 30 tot 50 jaar, gecultiveerd met de snoeiwijze genaamd “Bellussi”, die een evenwichtige en uniforme ontwikkeling van de plant mogelijk maakt. Deze vorm van landbouw is bijna uitgestorven omdat alles met de hand moet gebeuren. Naast lambrusco teelt Flavio Trebbiano Modenese, Moscato, Pignoletto en Albana. Hij maakt slechts 4000 flessen per jaar.

Koi produceert 4000 flessen per jaar, voornamelijk natuurlijke mousserende wijnen van inheemse druivenrassen. Een deel van de oogst wordt gelijk vergist, het andere deel wordt later toegevoegd om op fles te vergisten. Een natuurlijk methode voor een 2e vergisting op fles. De wijnen worden niet gedegorgeerd. Daardoor hebben de wijnen een lang rijping potentieel op fles dus we gaan pas de volledige potentie van deze wijnen zien in een paar jaar. Geduld dus. Spontaan vergist ongefilterd, ongeklaard, nul sulfiet toegevoegd.

Nergens worden chemicaliën gebruikt ook geen sulfiet bij botteling. Zero/Zero.

Chi-mera van +40 jaar oude stokken, wordt direct geperst waarbij 5% van de most wordt bewaard voor een 2e gisting op fles. Dat geeft een lichte zachte bubbel: Frizzante. Illusione van 60 jaar oude trebbiano, wordt voor 90% vergist met 10% van de most gebruikt voor de 2e vergisting, een volle mondvullende mousse: Spumante. Ook voor de Lambrusco zijn het  60 jaar oude stokken, de wijn krijgt drie dagen schilweking en wordt als Frizzante gebotteld.