Makalié – Baden

Info

Baden – Markgräflerland

    Wijnen:
  • Cidre – appels – 2020
  • Chardonnay – chardonnay – 2020
  • Paradis – field blend – 2020
  • Rose – spätburgunder – 2020
  • Spät – spätburgunder – 2020
  • Bleuwen – spätburgunder – 2020
Wijnboer:

Max & Karoline

Eerste botteling:

2020

Werkwijze:

Natuur

Wijngaard:

1.5 hectare

Bodem:

löss en leem

Max liep o.a. stage bij wijnproducenten Gut Oggau en Claus Presinger en Karolina o.a. in Bourgogne en Sancerre.

Makalié komt van ‘maka’ (wat aarde betekent in Native American) en ‘líe’ (verbinding in het Frans), maar deze wijnmakers zitten gewoon in Duitsland. In de glooiende en frisse heuvels van Markgräflerland, aan de rand van het Zwarte Woud om precies te zijn. De wijnmakers, MAx en KArolina, zijn allebei afgestudeerd aan de Geisenheim University. Max liep o.a. stage bij wijnproducenten Gut Oggau en Claus Presinger en Karolina o.a. in Sancerre. Daarnaast hebben ze jaren gewerkt in Bourgogne.

Met Makalié hebben ze hun droom verwezenlijkt om zelf (natuur)wijn te produceren. Ze bezitten geen eigen wijngaarden, wat niet zo gek is als je geen wijngaarden erft. In plaats daarvan leasen ze land en kopen ze druiven in van biodynamisch werkende boeren die ze goed kennen. Oogsten doen ze zelf. Dit belangrijk omdat de wijnmakers zo, tijdens hét belangrijkste keuzemoment van het jaar (timing en selectie) het heft in eigen handen houden. Net als van de beslissing om in 2021, een klo** jaar voor de rode druiven, meer rosé te produceren. En van het drastisch weggooien van 4 houten vaten waarvan ze de smaak niet goed genoeg vonden in 2020.

Makalié doet het allemaal en dit zijn de soort keuzes die mij het vertrouwen geven dat ik met wijnboeren te maken heb die hun vak verstaan. En dit is nog maar het begin… 2020 was hun eerste wijnjaar en TerroirWijn mag de eer opstrijken als allereerste importeur!

De wijnen van spätburgunder zijn speels en serieus tegelijk.

Eigenlijk zit ik als wijnimporteur niet ‘in de cider’, maar de uitzondering bevestigt de regel! In dit geval geldt dat voor de cider van Makalié. Een complexe cider, maar vooral erg lekker en drinkbaar. De wijnen van spätburgunder zijn speels en serieus tegelijk, diep maar drinkbaar. De top cuvees zijn Bleuwen van oude stokken op steile hellingen en Paradis een fieldblend van o.a 60 jaar oude stokken muller-thurgau. Alle wijnen zijn energiek en zuiver. Het beste wat Baden te bieden heeft. ‘Let op mijn woorden, hier gaan we nog meer van horen.’