Makatzak – Baskenland

Info

Baskenland – Txacoli

  Wijnen:
 • Sorkin, hondarrabi Zuri/Beltza, 2021
Wijnboer:

Aitor Irazu

Eerste botteling:

2021

Werkwijze:

Natuur

Wijngaard:

3 hectare

Terroir:
 • Leisteen bodem
 • Atlantische invloeden
 • Steille hellingen op het zuiden
 • Na jaren van studie, werkervaring in verschillende wijnhuizen en het hobbymatig maken van natuurlijke wijn heeft Aitor nu zijn krachten gebundeld met neef Jon Esteban.

  Samen hebben ze de verlaten wijngaard Sorgintxulo weer tot leven gewekt. Een hele klus, omdat het land volledig was overwoekerd met braamstruiken, wilgen en gaspeldoorn. Na twee jaar kappen, snoeien en zwoegen is het in 2021 gelukt de eerste oogst binnen te halen. TerroirWijn is er dus weer eens lekker vroeg bij!

  Sorgintxulo is een agro-ecosysteem van 3 hectare wijngaarden, waarvan de belangrijkste variëteit de vrijstaand geplante druif Hondarrabi Zuri is, aangevuld met Hondarrabi Beltza.

  Je vindt hier een Atlantisch klimaat met veel regenval, een leisteenbodem en steile hellingen op het zuiden.


  De werkwijze van Makatzak is gebaseerd op ecologische, natuurlijke, regeneratieve en biodynamische landbouw. Er wordt handmatig geoogst in meerdere passages om alleen de ‘perfect rijpe’ druiven te plukken.

  Dit is wijn maken in zijn meest natuurlijke vorm waarbij alle magie van de Hondarrabi Zuri tot uitdrukking komt… Ziltig, mineralig, energiek en nagenoeg zoutig; echte Atlantische wijnen en wat een parels!