Sassopra – Lazio

Info

Lazio – Frascati

    Wijnen:
  • Bianco – trebbiano – 2021
  • Turresti – malvasia/bombino – 2021
  • Mannaro – malvasia/trebbiano – 2020
  • Ramoso – sangiovese/malvasia – 2021
  • Rosso – sangiovese – 2021
Wijnboer:

Marta & Federico

Eerste botteling:

2020

Werkwijze:

Natuur

Wijngaard:

5 hectare

Terroir:
  • Vulkanische bodems
  • glooiende heuvels
  • 250m hoogte
  • De geschiedenis van Sassopra is nog niet zover terug te gaan, hun eerste botteling is oogst 2020.

    Marta en Federico hebben een wijngaard van 5 hectare recht onder Rome in Frascati. Ze verbouwen Malvasia Puntinata, Malvasia di Candia, Bombino, Bellone, Trebbiano, Sangiovese en Merlot.  Ze wilden met biodynamische methodes de bodemvruchtbaarheid vernieuwen en de biodiversiteit vergroten om zo tot een oprechte en gezonde uitdrukking van hun terroir te komen. Tussen de wijngaarden hebben ze een moestuin, wat paarden, en een kleine kippenboerderij.

    Het vulkanische terroir heeft zeer hoge kalium- en natriumwaarden die de wijnen een sterke complexiteit, mineraliteit, lichtheid, een soort zoutgehalte en veel grit geven.

    In de kelder werken ze net zo natuurlijk als in de wijngaarden: spontane vergisting, geen oenologische middelen, geen filtering, alleen overhevelen bij afnemende maan en een klein beetje sulfiet bij botteling tot max totaal van 20mg/l.

    De wijnen zijn eerder elegant en rustig dan bombastisch en schreeuwerig. 2020 was hun eerste botteling, 2021 was al een stuk beter en verfijnder, dus wijnmakers met veel potentie!