Vinas Mora – Dalmatia

Info

Kroatië – Primošten

    Wijnen:
  • Barrba – plavina/lasin – 2021
  • Andreis – babić – 2021
  • Kamen – babić – 2020
  • Kamen 2 – babić– 2020
  • Kamen 3 – babić – 2020
Wijnboer:

Kreso Petrekovic and Niko Dukan

Eerste botteling:

2020

Werkwijze:

natuur

Wijngaard:

5 hectare

Bodem:

karst- en kalksteen

Vinas Moras in Primošten, een kustplaatsje in het zuiden van Kroatie, hadden net hun eerste jaar ooit gebotteld, toen wij langskwamen. We waren op slag verliefd op de wijn van oude stokken Babić.

Zuiver, elegant, complex en energiek met frisse zuren, deze wijnen zijn over 2 jaar wereld beroemd.

Vina Mora is een nieuw project van 3 vrienden die organische druiven kopen van de oude versnipperde handbewerkte wijngaarden rondom  het kust plaatsje Primošten. De wijngaarden zijn zon doorbakken, met veel stenen en een karst- en kalksteenbodem. De wijnboeren moeten de stenen met de hand verwijderen om bij vruchtbare grond te komen, deze stenen gebruiken ze om een kleine omheiningen te maken rondom de wijngaarden. Zo krijg je karakteristieke ‘clos’ wijngaarden.

In de kelder wordt zorgvuldig gewerkt zonder chemicalien en er wordt alleen een minuscuul beetje sulfiet bij botteling gebruikt. Puur natuur. Overigens zijn de vrienden geen onbekenden in de natuurwijn wereld. Naast zelf importeurs te zijn in Parijs en New York zijn het ook de organisatoren van één van de grootste natuurwijnbeurzen, Karakterre.

Barrba is een wijn van verschillende druiven uit het gebied rond Primošten.  Zowel witte als rode druiven worden gebruikt voor dit verfrissend en dorstlessend rood. Andreis, is de eerste Babić wijn, de druiven komen van de wat meer noordelijke en landinwaarts gelegen wijngaarden. Kaamen, wat steen betekent, komt van verschillende kleine percelen in het achterland van Primosten. De gemiddelde leeftijd van de stokken zit tussen de 30-50 jaar. Kaamen III is de top cuvee van een stenige wijngaard op 400m hoogte, Gemiddelde leeftijd van de stokken zit tussen de 80-100 jaar oud!