New: Heike & Gernot Heinrich

Geen ´onontdekte´ wijnboer dit keer. Ook zeker geen onbekende in de wijnwereld. Waarom ik wel (heel graag) met hen samenwerk.

Ik proefde de nieuwe wijnen van Heinrich en Heike voor het eerst op de vrijdag vóór Karakterre. Ik was op slag verliefd op alle cuvees Blaufrankisch en v.n.m Leithaberg. Zo puur. Zo precies. Zo terroir. Ik wist meteen dat ik hier dolgraag mee wilde werken.

Wat doe je dan? Nog een keer langsgaan op de beurs. We spraken veel. Over onze visies op natuurwijn, terroir en onze manier van werken. Er bleken veel overeenkomsten te zijn.

Maandag een bezoek aan het wijngoed voor een deep dive in verschillende terroirs en jaartallen. Gernot en Heike Heinrich begonnen in 1990 met 1 hectare, inmiddels zijn dit er 80. Dit is niet de gemiddelde kleine wijnboer waar ik altijd op zoek naar ben, maar het mooie is; ze gaan wel zo te werk. Met aandacht en precisie, volledig natuurlijk.

Het goede nieuws is dat ook zij een samenwerking ziet zitten.

Het gaat vooral om het nieuwe wit en clairet van Blaufrankisch, Freyheit-lijn, en de Leithaberg, wijngaarden aan de west kant van de Neusiedlersee. De koelte van het meer en het bos, de kalk en schist bodem, geven die elegantie en spanning waar ik gek op ben.

Meer Info

Wat deze week binnenkomt:

Into the light – blaufränkisch – 2021 (blanc de noirs)
Out of the dark – blaufränkisch – N.V (clairet)
Graue Freyheit – grau&weiss-burgender/chardonnay – 2021
Pinot Freyheit – pinot noir – 2022
Leithaberg – blaufränkisch – 2014 !
Alter Berg – blaufränkisch – 2018