Winkelmand

IMG-20210809-WA0040

Vinas Mora

Kroatië - Dalmatia - Primošten

Heading title icon

Soms valt alles op z’n plek en ben je precies op het goede moment op de juiste plek. Dit gebeurde tijdens onze  reis in Kroatië! Vinas Moras in Primošten, een kustplaatsje in het zuiden van Kroatie, hadden net hun eerste jaar ooit gebotteld, 2020. We waren op slag verliefd op de wijn van oude stokken Babić.  Zuiver, elegant, complex en energiek met frisse zuren, iets wat je niet verwacht van wijn uit deze warme streek.

Vina Mora is een nieuw project van 3 vrienden die organische druiven kopen van de oude versnipperde handbewerkte wijngaarden rondom  het kust plaatsje Primošten. De wijngaarden zijn zon doorbakken, met veel stenen en een karst- en kalksteenbodem. De wijnboeren moeten de stenen met de hand verwijderen om bij vruchtbare grond te komen, deze stenen gebruiken ze om een kleine omheiningen te maken rondom de wijngaarden. Zo krijg je karakteristieke ‘clos’ wijngaarden.

In de kelder wordt zorgvuldig gewerkt zonder chemicalien en er wordt alleen een minuscuul beetje sulfiet bij botteling gebruikt. Puur natuur. Overigens zijn de vrienden geen onbekenden in de natuurwijn wereld. Naast zelf importeurs te zijn in Parijs en New York zijn het ook de organisatoren van één van de grootste natuurwijnbeurzen, Karakterre.

Barrba is een wijn van verschillende druiven uit het gebied rond primosten. Zowel witte als rode druiven worden gebruikt voor dit verfrissend en dorstlessend rood. Andreis, is de eerste Babić wijn, de druiven komen van de wat meer noordelijke en landinwaarts gelegen wijngaarden. Kaamen, wat steen betekent, komt van verschillende kleine percelen in het achterland van Primosten. De gemiddelde leeftijd van de stokken zit tussen de 30-50 jaar. Kaamen III is de top cuvee van een stenige wijngaard op 400m hoogte, Gemiddelde leeftijd van de stokken zit tussen de 80-100 jaar oud!

Werkwijze

Druif – Babić

  • Hectaren
  • Biologisch
  • Steen bedekte karst en kalksteen bodem
  • Hand bewerkt en geoogst
  • Spontane vergisting
  • Miniscuul sulfiet (alleen bij botteling)
  • Natuurwijn

De wijnen

Heading title icon

Binnenkort verkrijgbaar!